Je bent zwanger en om je heen hoor je iedereen vertellen over de dingen die je niet mag eten als je zwanger bent. Hoe zit dit eigenlijk? En welke dingen mag ik dan niet eten? Heb jij ook deze vragen? Heel normaal. Wij vertellen je wat je niet mag eten als je zwanger bent en waar je op moet letten.
Gelukkig kun je tijdens je zwangerschap bijna alles gewoon eten en drinken. Maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of je baby. Het is daarom belangrijk om te weten welke producten dit zijn. Hieronder hebben wij in een handig overzicht samengevat wat je beter niet kan eten of drinken tijdens je zwangerschap.
Om een duidelijk overzicht te geven hebben wij de producten die je niet mag eten onderverdeeld in vlees, leverproducten, vis, zuivel en eieren en kruiden. En ook dranken hebben wij apart voor je benoemd.
Belangrijk bij vlees is dat je geen rauw vlees of vleeswaren van rauw vlees neemt tijdens je zwangerschap. Wanneer je bijvoorbeeld een biefstuk wilt eten, dien je ervoor te zorgen dat deze goed doorbakken is. Zo dood je de ziekteverwekker toxoplasma. Voorbeelden van vlees wat je niet mag eten als je zwanger bent (tenzij je ze goed verhit):
In leverproducten zit veel vitamine A. Deze vitamine A mag je tijdens je zwangerschap niet te veel van binnenkrijgen. Teveel aan vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Het eten van lever, leversmeerworst, leverpaté zal je dienen te beperken. Een enkele keer zou je dit best mogen eten, beperk het dan wel tot maximaal 1 boterham per dag.
Het eten van vis tijdens de zwangerschap is heel gezond, maar sommige soorten vis bevatten zware metalen. Eet daarom geen roofvissen en niet meer dan 2 porties vette vis per week. Zorg er voor dat de vis goed is verhit. Zorg dat je geen rauwe vis tijdens de zwangerschap of gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. Deze kan de Listeria-bacterie bevatten zitten. Wat je niet mag eten als je zwanger bent:
Tijdens je zwangerschap kan je beter geen kaas eten dat is gemaakt van rauwe melk. Deze kaas kan namelijk bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Rauwe kazen kun je herkennen, omdat er dan op het etiket staat ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Ook rauwe eieren en producten met rauwe eieren mag je niet eten tijdens je zwangerschap, zoals zelfgemaakte mayonaise, arretjescake of tiramisu. Uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig. Ook de melk uit de supermarkt is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en kan geen kwaad om te drinken tijdens je zwangerschap.
Kruiden bevatten plantengifstoffen (aromastoffen) die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Kruidenpreparaten zijn de kruiden erg geconcentreerd en daarom niet goed voor je kind. Van keukenkruiden dien je niet te veel te gebruiken. De keukenkruiden die wij bedoelen zijn; anijs, dragon, piment, kaneel, sassafras, basilicum, foelie, venkel, peper, nootmuskaat en dong quai.
Voldoende drinken tijdens je zwangerschap is erg belangrijk. Toch moet je letten op wat je drinkt. Wat je niet moet nemen is:
Er zijn voldoende andere producten die je wel mag eten tijdens je zwangerschap. Als jij gezond en gevarieerd eet en drinkt zal je baby de beste voeding krijgen om zich goed te ontwikkelen. Toch kan het soms best lastig voor je zijn en kan je aan het twijfelen of je dat ene product nu wel of toch niet mag eten. Voel jij deze twijfel, aarzel dan niet om gewoon even je verloskundige te bellen. Zij zullen je graag het antwoord geven. En jij zult je goed voelen bij wat je eet.